I DGK er der, på baggrund af en forskning vedrørende sammenhængen mellem forkalkninger i rygsøjlens disci og klinisk diskusprolaps v/ Vibeke Frøkjær, som er blevet anerkendt og publiceret i veterinære tidsskrifter, gennemført frivillige røntgenundersøgelser af gravhunde. Man har i mange år vidst, at diskusprolaps hos gravhunde er arvelig.
Målet er at nedsætte frekvensen af diskusprolaps ved at røntgenundersøge i en alder af 2–4 år, idet denne alder er fundet at være optimalperiode for at foretage denne undersøgelse.
Man undersøger, om der er forkalkninger i diskene der sidder imellem ryghvirvlerne. En stor mængde af massive forkalkninger giver større risiko for, at hunden bliver ramt af en diskusprolaps end få eller ingen forkalkninger. Derfor bør man koncentrere avlen omkring hunde, som har et lavt, såkaldt K-tal og et højt indeks.
Selv om en hund ikke selv får diskusprolaps, kan den godt være en dårlig avlshund, fordi den nedarver sine evt. mange forkalkninger til sit afkom.
Indekstallet – eller indeks – er en mere nøjagtig avlsværdi for en hund end K-tallet. Ved beregning af indekstallet indgår bl.a. rygfotograferingsresultater fra hunden selv og fra eventuelle familiemedlemmer, der er rygfotograferet. Indekstallet udregnes af en computer efter en matematisk formel. Indekstallet er en flydende størrelse og kan forandres hver gang en ny hund bliver rygfotograferet. Indekstallet offentliggøres på DKK´s hundeweb, som man har adgang til, hvis man er medlem af DKK. Indekstallet beregnes en gang om måneden.
Ved brug af indekstal skal man vide, at gennemsnittet af samtlige hunde, der er rygfotograferet sættes til 100. Bruger man avlshunde hvor summen af de to forældresdyrs indeks er over 200 eller hvor gennemsnittet af forældredyrenes indeks er over 100, vil der være en stor chance for at hvalpekuldenes rygstatus bliver bedre end racens gennemsnit.
Tilmelding til rygfotografering sker via Hundeweb hos DKK. Efter hunden er rygfotograferet og billederne bedømt af DKK´s bedømmer får ejeren besked om K-tal og forkalkningernes placering fra DKK pr. brev. På DKK’s hjemmeside findes der, udover indekstallet, også et sikkerhedstal. Dette tal angiver, om det er hundens eget indeks eller det er baseret på hvalpe eller søskende. Sikkerhedstal under 0.70 angiver, at indekstallet er fra hvalpe eller søskende og ikke fra hunden selv.