DGK vil fra og med 01.01.2025 tilbyde medlemmerne at registrere CDDY resultater fra medlemmernes hunde. Resultaterne vil blive registreret og ligge tilgængelige på klubbens hjemmeside under login-funktionen. For at få registreret sin hunds resultat skal man indsende certifikat med resultat fra anerkendt laboratorie tilsundhed@dgk.dksamt kopi af ejerbevis på hunden.
Følgende vil blive registreret: Hundens navn, hundens DK-nr, hundens fødselsdato, hundens køn, hundens hårlag og størrelse, hundens mor, hundens far, hundens k-tal hvis kendt samt resultat af DNA-testen (registreres som N/N, N/CDDY eller CDDY/CDDY)
Som medlem giver man ved indsendelse af certifikat samtykke til, at DGK må bruge udtræk af listen til statistiske opgørelser samt andre relevante forhold. Det vil ikke være tilladt at dele registreringsfilen med ikke medlemmer, på sociale medier eller andre steder uden tilladelse fra DGK.
Kort om baggrunden for muligheden for registrering af CDDY test resultater.
Der er flere FGF4-retrogener hos hunde, men de to bedst kendte er placeret på henholdsvis kromosom 12 og kromosom 18. Gravhundene har begge FGF4-retrogener, herefter beskrevet som 12-FGF4 og 18-FGF4.
12-FGF4 er forbundet med forkortede knogler og prolaps, mens 18-FGF4 er forbundet med forkortede ben. Brown et al. (2017) peger på, at man i racer, der har både 12-FGF4 og 18-FGF4, har mulighed for atgradvist reducere frekvensen af 12-FGF4 (og derved reducere risikoen for prolaps), mens man bevarer 18-FGF4 og dermed de ønskede korte ben.
Man kan DNA teste for både 12-FGF4 og 18-FGF4. Testen for 12-FGF4 kendes som CDDY, mens testen for 18-FGF4 kendes som CDPA. Resultaterne fra 12-FGF4 testen angives som CDDY/CDDY (homozygot for mutationen og derved er mutationen påvist), N/CDDY (heterozygot og derved bærer af mutationen og bærer af vildtypen) eller N/N (homozygot for vildtypen og derved fri for mutationen). Sullivan et al. (2024) har i et studie udført med hunde testet i hhv Norge og Finland påvist at der er sammenhæng mellem antal forkalkninger (k-tallet) og CDDY-resultatet.
Det ervigtigt og understrege, at der er behov for meget mere forskning inden for dette område, før der kan siges noget specifikt om effekten af FGF4-retrogener. DNA-tests for disse retrogener børbruges ikke til at udelukke hunde fra avl men opdrættere kan bruge resultaterne til at finde bærere af vildtypen (N). Det er også vigtigt at understrege, at DNA-tests for FGF4-retrogener ikke kan erstatte rygrøntgen for nuværende.
Ian Seath, som vi betragter som en god ven af Dansk Gravhundeklub, er den 1. juli blevet valgt som ny formand for The Kennel Club i England. Ian købte sammen med sin kone Sue to langhårede dværggravhunde i 1980. Siden er de skiftet til ruhåret standard, som de også opdrætter. Begge er eksteriørdommere for racen, og Ian har dømt i Silkeborg en enkelt gang. Ian har i mange år lagt et stort arbejde i The Dachshund Breed Council, som har imponeret med nytænkende og inspirerende ideer samt fremragende formidling om gravhundes sundhed. Vores hundeverden står i disse år overfor mange udfordringer, og i forhold til opdræt af visse racer – herunder vores egen – er der som bekendt nogle særligt presserende. Vi føler os overbeviste om, at Ian kan løfte den store og vigtige opgave, som er blevet ham betroet og ønsker ham tillykke med valget.
Der er stadig mange detaljer vi ikke kender til, og vi er i dialog med DKK om hvorledes det fremadrettet kommer til at se ud da vi blandt andet mangler svar på brugen af udenlandske hanhunde. Vi har forsøgt at nævne de væsentligste punkter i den nye lovgivning herunder:
Loven træder i kraft d. 1 juli 2025.
En hund må kun benyttes i avl hvis den er sund og rask. Er der risiko for, at hundens sundhedstilstand, udseende eller adfærd kan have en negativ effekt på tæven eller hvalpenes velfærd og sundhed, må hunden ikke benyttes til avl.
Alle gravhunde skal have foretaget en røntgen undersøgelse af ryggen i alderen 2-4 år og altid inden hunden kan bruges i avl. Med alle gravhunde menes ud over DKK gravhunde også gravhunde uden stamtavle og gravhundeblandinger hvor minimum 50% af blandingen er gravhund.
Kun dyrlæger der er særligt uddannede til at tage rygrøntgen kan benyttes (en liste med godkendte dyrlæger vil blive offentliggjort snarest ref. FVST).
Røntgenbilleder evalueres af KU-sund og kun hunde der opnår resultatet k0 – k4 kan benyttes frit i avl.
Hunde med k5+ kan benyttes én gang og kun hvis de parres med en hund med k0-k2.
Hunde må ikke parres med nært beslægtede familiemedlemmer. Så en hund må ikke parres med sine forældre, søskende, halvsøskende, hvalpe, bedsteforældre eller børnebørn.
Tæven må maksimalt må 5 kuld og maksimalt 3 kuld indenfor en periode på 2 år.
En tæve må maksimalt få 2 kejsersnit.
Hvis du vil læse mere om vilkårene er der her link til fødevarestyrelsens hjemmeside: Fødevarstyrelsen
Her kan du læse den nye bekendtgørelse om dyrevelfærdsmæssige mindstekrav til hold af hunde. Herunder de lovkrav til avl af gravhunde der vil være gældende fra 01.07.25.
Poste et billede eller en video fra turen på Facebook eller Instagram med #agriahundegåtur2025
Det koster ingenting at være med, men vi giver 10 kroner til Dyreværnet for hver tilmeldt ekvipage 💙
Og det kunne da være helt fantastisk at slå rekorden fra sidste år, hvor vi var 4.428 tobenede og 5.666 firbenede på tur, så vi kan sende max-donationen på 55.000 kroner videre til Dyreværnet! 💪
Tilmeld dig nu og vind en luksus goodiebag 🤩
Vi trækker lod om 5 superlækre goodiebags blandt alle tilmeldte deltagere! Vinderne får direkte besked mandag d. 26. maj.