Der er pt. stadig INGEN bekræftede tilfælde af den frygtede norske hunde-sygdom i Danmark.
En dyrlæge i Sønderjylland valgte i går at lægge et opslag på sin facebookside for at advare hundeejere mod den endnu uidentificerede norske hundesygdom.
Årsagen var, at man hos et konkurrerende dyrehospital havde oplevet et tilfælde med en hund, der døde efter et kortvarigt, akut sygdomsforløb, der på symptomerne kunne ligne de norske tilfælde.
Fordi dyreklinikken frarådede "samling af hunde", som i Norge, valgte et par lokale træningspladser til straks at nedlægge al træning.
Hos Anicura Danmark slår man fast, at selv om det var på deres dyrehospital, man håndterede den akut syge hund, har de pt. ingen grund til at mistænke, at vi ser samme sygdomsbillede som i Norge.
Fra Norge lyder meldingen, at der ingen fællestræk er mellem tilfældene af syge hunde, hverken i forhold til alder, race, foder, kontakt med andre hunde, turområder eller lignende.
Det norske Veterinærinstitut har udelukket algeforgiftning, flåtbårne sygdomme, miltbrand, harepest (tularemi), campylobacter og salmonella.
Der er stadig mange detaljer vi ikke kender til, og vi er i dialog med DKK om hvorledes det fremadrettet kommer til at se ud da vi blandt andet mangler svar på brugen af udenlandske hanhunde. Vi har forsøgt at nævne de væsentligste punkter i den nye lovgivning herunder:
Loven træder i kraft d. 1 juli 2025.
En hund må kun benyttes i avl hvis den er sund og rask. Er der risiko for, at hundens sundhedstilstand, udseende eller adfærd kan have en negativ effekt på tæven eller hvalpenes velfærd og sundhed, må hunden ikke benyttes til avl.
Alle gravhunde skal have foretaget en røntgen undersøgelse af ryggen i alderen 2-4 år og altid inden hunden kan bruges i avl. Med alle gravhunde menes ud over DKK gravhunde også gravhunde uden stamtavle og gravhundeblandinger hvor minimum 50% af blandingen er gravhund.
Kun dyrlæger der er særligt uddannede til at tage rygrøntgen kan benyttes (en liste med godkendte dyrlæger vil blive offentliggjort snarest ref. FVST).
Røntgenbilleder evalueres af KU-sund og kun hunde der opnår resultatet k0 – k4 kan benyttes frit i avl.
Hunde med k5+ kan benyttes én gang og kun hvis de parres med en hund med k0-k2.
Hunde må ikke parres med nært beslægtede familiemedlemmer. Så en hund må ikke parres med sine forældre, søskende, halvsøskende, hvalpe, bedsteforældre eller børnebørn.
Tæven må maksimalt må 5 kuld og maksimalt 3 kuld indenfor en periode på 2 år.
En tæve må maksimalt få 2 kejsersnit.
Hvis du vil læse mere om vilkårene er der her link til fødevarestyrelsens hjemmeside: Fødevarstyrelsen
Her kan du læse den nye bekendtgørelse om dyrevelfærdsmæssige mindstekrav til hold af hunde. Herunder de lovkrav til avl af gravhunde der vil være gældende fra 01.07.25.
Poste et billede eller en video fra turen på Facebook eller Instagram med #agriahundegåtur2025
Det koster ingenting at være med, men vi giver 10 kroner til Dyreværnet for hver tilmeldt ekvipage 💙
Og det kunne da være helt fantastisk at slå rekorden fra sidste år, hvor vi var 4.428 tobenede og 5.666 firbenede på tur, så vi kan sende max-donationen på 55.000 kroner videre til Dyreværnet! 💪
Tilmeld dig nu og vind en luksus goodiebag 🤩
Vi trækker lod om 5 superlækre goodiebags blandt alle tilmeldte deltagere! Vinderne får direkte besked mandag d. 26. maj.